Faraonul Tutankhamon suferea de o malformaţie a picioarelor
O echipă internaţională de cercetători care îl studiază pe Regele Tutankhamun a reportat noi descoperiri surprinzătoare despre regele copil.
Oamenii de ştiinţă spun că „autopsia virtuală” a lui Tut – ce este în esenţă o analiză atentă a unei imagini în mărime naturală a regelui realizată în mai mult de 2000 de scanări CT ale rămăşiţelor sale mumificate – arată că a avut dinţii ieşiţi in afară, un picior strâmb precum şi o figură feminină.
Constatările prezentate într-un nou documentar BBC One intitulat „Tutankhamun: Adevărul dezvăluit”, sugerează o nouă explicaţie pentru moartea misterioasă a Regelui Tut.
Gayle Gibson, un egiptolog ce predă la Muzeul Regal Ontario şi contribuitor la documentar, a declarat pentru The Huffington Post că noile descoperiri pun la îndoială teoria populară că tânărul faraon a murit într-o cursă de care de luptă. Din cauza piciorului său deformat , Tut ar fi putut merge doar şchiopătând şi într-un baston, lucru ce ar fi făcut aproape imposibil să meargă cu carul.
Un alt contribuitor al documentarului de pe BBC One a fost de accord cu această teorie.
„Evaluarea scanărilor CT arată că este foarte puţin probabil ca el să fi condus un car din cauza bolii sale de picior şi a stării generale proaste a sănătăţii.”
Dr. Albert Zink de la Institutul pentru Mumii şi Omul Gheţurilor din Bolzano, Italia, a declarat pentru Huffington Post. „Prin urmare, este puţin probabil ca el să fi avut un accident în timp ce conducea carul. (Rămăşiţele sale arată) o fractură la genunchiul stâng, care nu a prezentat niciun semn de vindecare, dar şi acest lucru poate fi rezultatul unei căzături simple şi nu este specifică unui „accident”.
Noua cercetare a inclus, de asemenea, o analiză genetică a rămăşiţelor lui Tut. Aceasta a confirmat cercetările anterioare care sugerează că părinţii lui au fost, probabil, frate şi soră – o asociere care este posibil să fi contribuit la anatomia sa şi explică leziunile la genunchi.
„Unii dintre (strămoşii masculi ai lui Tut) au avut trăsături feminine precum sânii măriţi şi şoldurile late, potrivit unor surse artistice şi sculpturale, în timp ce o parte dintre strămoşii săi este probail să fi suferit de simptome neurologice”, spune Hutan Ashrafian, lector în cadrul Departamentului de Chirurgie şi Cancer de la Colegiul Imperial din Londra.
„Toate aceste date conduc la posibilitatea unei morţi din cauze ereditare, datorate unui dezechilibru hormonal rezultat din caracteristicile feminine, dar de asemenea, şi un risc crescut de fracturi.”
Tutankhamun s-a născut în anul 1341 Î.Hr. şi şi-a însumat tronul al vărsta de 9 sau 10 ani. Se crede că a murit în jurul vârstei de 19 ani.
SURSA: http://www.huffingtonpost.com/2014/10/21/king-tut-club-foot-visual-autopsy_n_6017510.html