Exerciții pentru fasciita plantară
Fasciita este cea mai frecventă boală la nivelul piciorului și este supra-numită „boala asfaltului”, fiind regăsită cel mai des în mediul urban. Citiți în continuare pentru a afla exercitii pentru fasciita plantară.
Citește și: Fasciita plantară – ce este și cum o tratezi?
Tratamentul fasciitei plantare este bazat în primul rând pe odihnă şi apoi pe controlul inflamaţiei. În continuare avem cele mai importante reguli care trebuie respectate pentru a facilita vindecarea:
„Dacă ignoraţi durerea şi luaţi medicamente anti-durere, favorizaţi cronicizarea bolii complicând tratamentul. Exerciții pentru fasciita plantară”
Exercitii pentru fasciita plantară. ODIHNA: opriţi pentru câteva săptămâni exerciţiile fizice şi evitaţi să mergeţi sau să staţi în picioare prea mult timp, în special pe suprafeţe dure. Odihna ajută la ameliorarea durerii şi reduce inflamaţia locală.
Este important să întrerupeţi antrenamentele la primul semn de fasciita plantară: dacă ignoraţi durerea şi luaţi medicamente anti-durere, favorizaţi cronicizarea bolii complicând tratamentul.
Dacă durerea este foarte intensă şi se accentuează când piciorul susţine greutatea corpului, nu ar trebui să ezitaţi să folosiţi cârje pentru a înlătura orice cauză a durerii.
Exercitii pentru fasciita plantară. GHEAŢA: este în special folositoare pentru că relaxează durerea în călcâi, specifică fasciitei plantare. Se recomandă să faceţi comprese cu o punga cu gheaţă sau cu o sticlă cu apă îngheţaă câte 15 minute de 3-4 ori pe zi.
Exercitii pentru fasciita plantară. PRESIUNEA ALTERNATIVĂ: Folosind buricele degetelor mari, apasaţi când cu un deget, când cu celălalt pe scobitura piciorului (în spatele metatarsienilor) până unde se termină scobitura piciorului. Din când în când presaţi longitudinal de-a lungul arcului. Aceste manevre decongestionează fascia plantară.
Exercitii pentru fasciita plantară. EXERCIŢII DE STRETCHING: Stretching-ul ajută la relaxarea ţesuturilor care înconjoară călcâiul, încurajând vindecarea fascitei plantare. În continuare prezentăm câteva exerciţii pe care le puteţi face acasă dimineaţa, după ce cereţi sfatul medicului:
Staţi în faţa unui perete, cam la 1 m distanţă. Plasaţi piciorul sănătos în faţa celuilalt. Menţineţi piciorul din spate întins, cu călcâiul pe podea şi vârful drept în faţă. Puneţi mâinile pe perete şi împingeţi uşor corpul înainte până simţiţi o anumită tensiune în gambă. Menţineţi poziţia 20 de secunde şi repetaţi de 3-4 ori. Dacă tensiunea resimţită este foarte mică chiar şi cu corpul foarte aproape de perete, măriţi distanţa de perete.
Repetaţi acelaşi exerciţiu ţinând piciorul puţin îndoit. Astfel tensiunea din gambă va fi mai mare.
Staţi pe o suprafaţă tare cu piciorul afectat întins şi cu piciorul sănătos îndoit. Piciorul afectat de fascita plantară trebuie să stea cu vârful în sus şi să fie susţinut doar pe călcâi. Petreceţi un prosop sau o bandă de cauciuc pe după talpă în zona scobiturii piciorului şi ţineţi capetele în mână. Trageţi uşor de prosop spre dumneavoastră simţind tensiunea din muşchii din spatele gambei şi din fascia plantară. Mentineţi pentru 20-30 de secunde şi repetaţi de 3-4 ori. Dacă tensiunea este prea slabă, renunţati la prospop şi aplecaţi-vă să trageţi direct cu mâna de vârful piciorului.
Stati in picioare sau asezat. Cu degetele piciorului afectat de fasciita plantara incercati sa prindeti un servetel, apoi lasati-l sa cada si repetati de 20 de ori. O alternativa la acest exercitiu este sa prindeti cu ajutorul degetelor de la picioare niste bilute imprastiate si sa le puneti intr-un recipient.
Urcaţi pe o treaptă cu ambele picioare. Sprijinindu-vă de un perete, împingeţi înapoi piciorul afectat în aşa fel încât călcâiul să coboare. Uşor şi fără să forţaţi prea mult, coborâţi călcâiul, simţind o uşoară tensiune în gambă, menţineţi poziţia cam 20 de secunde şi reveniţi la poziţia iniţială. Repetaţi de 3-4 ori.
Cu talpa pe podea, ridicaţi degetele susţinând greutatea în călcâie. Apoi coborâţi degetele până ating podeaua, cu excepţia degetului mare. În timp ce coborâţi degetul mare, începeţi să le ridicaţi din nou pe celelalte patru. Repetaţi de 20 de ori.
Staţi pe un scaun, cu genunchii îndoiţi la 90 de grade şi cu tălpile drepte pe podea. Ridicaţi vârful piciorului afectat de fascita plantară, ţinând călcâiul pe podea. Mentineţi pentru 5 secunde, relaxaţi şi repetaţi exerciţiul de 10 ori.
Cu genunchiul piciorului afectat, îndoit la 90 de grade, plasaţi un recipient cilindric sub talpă. Aplicând presiune uşoară rulaţi recipientul dintre călcâi spre vârful piciorului şi înapoi. Repetaţi mişcările timp de 3-5 minute. Acest exerciţiu este mai eficient dacă la finalul sesiunii îl combinaţi cu exerciţii de stretching, propriocepţie şi crioterapie.
Exercitii pentru fasciita plantară. MEDICAMENTE ANTI-INFLAMATORII: eficiente în special în reducerea inflamaţiei locale. Se administrează oral sau local.
Exercitii pentru fasciita plantară. PLANTARII: sunt cheia pentru a scăpa definitiv de fascita plantara. Aceste orteze permit pacientilor sa-si continuie activitatile sportive, munca si distractia fara dureri (de picioare, de spate).
Exercitii pentru fasciita plantară. AJUTOARE ÎN TIMPUL SOMNULUI: acestea ajută la refacerea ţesutului fibros care formează scobitura piciorului în timp ce vă odihniţi. Astfel, veţi scăpa de una dintre simptomele fascitei plantare, care cauzează durere la trezire, de fapt, contractarea muşchilor în timpul nopţii (aoneurosis). Chiar şi masajul scobiturii piciorului şi al călcâiului când vă daţi jos din pat poate reduce durerea.
Podologia este ştiinţa care are control integral asupra situaţiei posturale de la diagnostic până la crearea de plantare speciale şi alegerea de încălţăminte adecvată pentru pacienţi. Specialistul podolog este singurul care vă urmăreşte pas cu pas de la diagnostic până la producţia protezei plantare personalizate. Fasciita plantară poate dispărea odată cu purtarea unor plantari special creaţi pentru picioarele şi problema dumneavoastră.
Urmând aceste sfaturi, majoritatea pacienţilor îşi revin după 4-8 săptămâni (câteodată este nevoie chiar şi de 6-12 luni). Cu cât începeţi mai curând tratamentul, cu atât durerea va fi mai mică. Dacă nu luaţi măsuri la timp, durerea persistentă se va agrava şi complicaţiile vor ajunge până la genunchi, pelvis sau spate.
E posibil ca simptomele să nu dispară timp de câteva luni, deşi aţi făcut tratamente. În acest caz, medicul poate decide dacă vă va face injecţii de cortizon pentru a reduce inflamaţia. Acest tip de tratament, eficient în 75% dintre cazuri, are riscuri pentru că promovează slăbirea fasciei plantare şi atrofierea ţesutului gras care protejează călcâiul.
Anumite tipuri de fizioterapie s-au dovedit eficiente în tratarea fascitei plantare, prin care ultrasunetele, iontoforeza, fonoforeza, masajul şi undele de şoc (litotriţie). În special ultimul tip creşte rata de regenerare a ligamentului cauzând adevarată microtraume în aponeuroză plantară. În ciuda unei aparente contradicţii, aceste unde de şoc cresc capilarizarea în zonă şi metabolismul celular favorizează procesul de reparare spontană a şesutului ligamentos.
Dacă toate aceste tratamente au succes este important ca pacientul să continue să facă exerciţii de stretching şi să aibă grijă când îţi alege încălţămintea. Astfel poate preveni revenirea fasciitei plantare, chiar la câteva luni după vindecarea completă. Trebuie luată serios în calcul purtarea unor orteze personalizate care să protejeze călcâiul şi să distribuie în mod egal greutatea corpului pe toată talpa.
În cazul în care toate aceste tratamente nu sunt eficiente, medicul poate decide să recurgă la o intervenţie chirurgicală pentru a elibera tensiunea. Ca orice altă intervenţie, nici aceasta nu este lipsită de riscuri şi trebuie efectuată doar dacă fascita nu arată niciun semn de îmbunătăţire după un tratament prelungit şi agresiv (8-12 luni). Există riscul unor complicaţii (infecţii, rănirea nervului, detensionarea prea mare a ţesutului şi persistenţa simptomelor în caz că diagnosticul nu a fost pus corect). Intervenţia chirurgicală, care poate fi laparoscopică sau tradiţională, trebuie efectuată doar după o evaluare temeinică a stării pacientului.
Dacă intervenţia are succes, activităţile sportive pot fi reluate după 2-3 luni de refacere.
Cu acestea incheiem exercitii pentru fasciita plantara, recomandate de specialisti. La agravarea problemei si pentru prevenirea ei, Recomandam sa va faceti o programare aici.
Fotografii: Pixabay.
Citește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.