Tutankamon, faraonul bolnav de picioare
Acum, e sigur! Faraonul Tutankamon n-a murit intr-un accident de trasura, cum se credea, ci a fost victima mai multor handicapuri fizice, inclusiv cel legat de un defect congenital la picior. Fiu al unui cuplu constituit din frate si sora, el a mostenit toate betesugurile amandurora.
O autopsie virtuala a relevat ca nici zeul, nici muritorul nu pot fi protejati de legile dure ale geneticii! Tutankamon a platit un pret greu pentru asta!…Studile facute pe mumia tanarului rege al Egiptului au confirmat ceea ce specialistii presupuneau deja: parintii lui ereu frate si sora. Din aceasta cauza, faraonul suferea de numeroase infirmitati.
Mormantul si mumia lui Tutankamon au fost scoase la lumina pe 22 noiembrie 1922 si raman printre descoperirile cele mai emlematice ale istoriei arheologiei. Inhumat in Valea Regilor, acest faraon, membru al dinastiei a 18 a, s-a urcat pe tron in 1332 I.H., la numai 9 ani, si a murit zece ani mai tarziu. S-a crezut, initial, ca a murit intr-un accident de trasura, dar ultimele anlize infirma aceasta ipoteza. Cele peste 2000 de scanari facute asupra mumiei permit o imagine fidela a corpului defunctulu – un fel de autopsie virtuala care releva numeroase infirmitati. Rezultatele arata ca Tutankamon avea un picior chircit, mandibula inferioara mult retrasa, cat si… solduri feminine. Ca si cum n-ar fi fost de ajuns, faraonul era atins de boala Kohler care ataca osul piciorului si cauzeaza dureri insuportabile. Iata un diagnostic bun sa probeze faptul ca faraonul nu si-a terminat zilele asa cum se cunostea pana acum.
De aici, specialistii au dedus ca el nu era capabil sa conduca un car, era incapabil sa stea in picioare fara ajutor, in primul rand daca tinem cont ca avea piciorul chircit.
Un element foarte interesant este si acela ca, in sarcofag, au fost gasite 130 de bastoane care dovedesc incapacitatea lui de a se deplasa autonom.
O moarte misterioasa, totusi, nu?