4 paşi de urmat pentru a avea picioare sănătoase toată viața
Este important sa avem grija de picioarele noastre. Dar multi dintre noi dezvolta probleme la nivelul picioarelor pe masura ce trec anii, pur si simplu in urma activitatilor de zi cu zi.
Oricine a simtit durerea de picioare stie foarte bine cat de deranjanta este. Cu timpul, poate deveni o problema serioasa de sanatate pentru ca, daca nu putem merge confortabil, este mai putin probabil sa vrem sa iesim si sa luam parte la activitati sociale sau sa facem miscare – vitale pentru sanatatea noastra si pentru starea de bine.
1. Purtati incaltamintea potrivita
Este vital sa purtam incaltaminte confortabila si care ni se potriveste.
„Multe persoane poarta slapi daca ii dor picioarele, dar acestia pot inrautati lucrurile pentru ca incurajeaza piciorul sa alunece in loc sa lase incheieturile sa lucreze cum ar trebui”, declara Mike O’Neill. „O pereche de pantofi de alergat sunt optiunea cea mai buna pentru a oferi suportul necesar boltei plantare si pentru a absorbi socurile.”
Ingrijirea corecta a unghiilor ajuta la confortul picioarelor. Din nefericire, multi dintre noi nu reusesc sa-si taie unghiile corect, pentru ca nu ajung sau pentru ca unghiile se intaresc cu varsta.
2. Aveti grija de unghii
Totusi, unghiile cresc si pot apasa contra varfului pantofilor creand o presiune continua care cauzeaza iritatii, infectii si ulceratii. Unghiile taiate gresit se pot incarna.
„Daca va este greu sa va taiati unghiile, rugati un membru al familiei sa va ajute pentru ca taierea lor gresita va poate face mai mult rau decat bine,” spune Mike O’Neill.
3. Pastrati pielea picioarelor hidratata
Nu in ultimul rand, aplicarea zilnica a unei lotiuni hidratante va ajuta sa va mentineti picioarele fine si pielea supla.
„Pe masura ce imbatranim pielea incepe sa se usuce, pierdem tesutul adipos care actioneaza ca o perna in talpi, incheieturile incep sa scartaie si circulatia este deficitara,” spune Mike O’Neill. „Ca rezultat, pielea talpilor si calcaielor este uscata si unghiile se exfoliaza, fiind mai greu de ingrijit.”
4. Consultati un specialist – Fă o programare!
In plus, persoanele care sufera de diabet sau artrita ar trebui sa-si verifice picioarele in mod regulat si sa mearga la verificari medicale dupa cum li s-a recomandat, pentru ca risca amputarea daca nu urmeaza tratament imediat.
Din fericire, putem face multe pentru a ne proteja picioarele si cele mai intalnite probleme pot fi tratate cu succes de specialistul podolog.
„Pe masura ce imbatranim, este nevoie sa consultam macar o data pe an un podolog, asa cum facem si teste de vedere sau de auz”, declara Mike O’Neill, consultant podolog si purtator de cuvant pentru Colegiul Podologilor. „Bolile precum diabetul sau problemele circulatorii pot fi detectate analizand picioarele pacientului, iar probleme comune precum bataturile, pielea crapata sau unghiile incarnate pot fi tratate cu succes.”
Din nefericire, totusi, spre deosebire de testele pentru vedere pentru persoanele peste 60 de ani, pentru verificarea picioarelor trebuie sa platiti.