Exercițiile izometrice, în ajutorul articulațiilor
Izometria reprezintă capacitatea de a menţine contracţia muşchiului mai mult timp. Cu ajutorul exerciţiilor izometrice se ajunge la un bun control al miscării, iar fibra musculară se defineşte fin, fără a acumula volum. articulatii
Cea mai importantă consecinţă a practicării acestui tip de gimnastică este dobândirea capacităţii de a controla mişcarea, de a nu fi un simplu executant, ci a depune maximum de efort pentru maximum de eficienţă. De exemplu, ridicarea simplă a piciorului din poziţia stând nu trebuie să fie înţeleasă ca aruncarea piciorului, ci ca ridicarea acestuia prin încordarea abdomenului, menţinerea lui două secunde în poziţia finală, stabilizarea corpului prin menţinerea centrului de greutate pe talpa celuilalt picior, poziţionarea corectă a braţelor şi a coloanei vertebrale. În acest fel se va obţine un ax de echilibru.
Iată cum o simplă mişcare devine un complex de acţiuni menite să antrenze întreaga fiinţă.
Cel mai important lucru este că izometria ajută la protejarea articulaţiilor în timpul unui program de gimnastică. articulatii
Miscările clasice de gimnastică de tipul îndoit-întins genunchii (genuflexiuni) suprasolicită în mod excesiv articulaţiile si ligamentele. Alternarea exerciţiilor obisnuite cu cele izometrice permite articulaţiilor să se elibereze de tensiunea acumulată.
Rolul podiatrului este sa previna sau sa corecteze deformerile si sa mentina normala mobilitatea si functionarea intregului corp. Cere-i parerea acum – Fa-ti o programare!