Ortezele – panaceu pentru platfus, monturi, coloană, artroză și diabet
Purtarea ortezelor plantare este un tratament care permite corectarea patologiilor specifice la picioarele diagnosticate de medic sau de podolog. Ortezele sunt, de asemenea, un mijloc de prevenire a unor deformatii care apar in anumite conditii.
Trebuie spus ca ortezele permit ameliorarea biomecanicii piciorului si nu pot fi prescrise decat de un podolog sau de un medic, dupa o evaluare a conditiei vostre fizice si elaborarea unui diagnostic precis.
Ortezele plantare prescrise de podolog sunt fabricate plecand de la amprente pe masura piciorului si nu trebuie confundate cu modelele fabricate in serie pe care le gasim in comert.
Inainte de a prescrie o orteza, podologul procedeaza la un examen biomecanic si postural. Daca e necesar, sunt facute radiografii, pentru a completa examinarea. Podologul tine cont de ansamblul trecutului tau medicale atunci cand determina daca problema ta este, intr-adevar, legata de de picioare sau, din contra, de o alta problema de sanatate care ar putea sa necesite o consultatie la un medic specialist. Aceste elemente nu sunt luate in considerare in comertul detailist care vinde orteze.
Orice fabricare sau modificare a unei orteze efectuata intr-un laborator trebuie facuta in urma unei comenzi semnate de un podolog sau de un medic, singurii profesionistti autorizati de lege si de codurile profesionale sa o emita. Profesionistii autorizati prin lege sa emita o comanda pentru orteza plantara procedeaza, intotdeauna, la un examen biomecanic si de postura. Daca e necesar, sunt consultati tehnicieni in ortopedie si membri ai Ordinului tehnologilor profesionisti. De altfel, legea despre podologie autorizeaza si pe podolog sa fabrice, sa transforme, sa modifice sau sa vanda o orteza plantara pentru pacient.
Exista diferite tipuri de orteze intre care: orteza functionala, care corecteaza biomecanica picioarelor; orteza de confort, a carei functionare primara este menita sa procure o anumita pernita pentru talpa si o usoara sustinere a piciorului.
In majoritatea cazurilor, nu este necesar a se procura incaltaminte pe comanda pentru purtarea ortezei plantare.
Acum, despre orteza la copil. Daca copilul tau cade des, roade pantofii in acelasi loc, oboseste repede cînd merge, resimte dureri la picioare, la gamba, la genunchi sau are tendinta sa mearga pe varful picioarelor, atunci estenecesara o evaluare posturala si biomecanica facuta de un podolog. Consultat de un podolog la varsta frageda, se pot evita multe probleme care pot surveni, cu timpul.
Ce probleme pot trata ortezele? Purtarea ortezelor permite: corectarea pozitiei picioarelor plate si a picioarelor scobite; reducerea progresiei anumitor deformatii, intre care hallux abducto-valgus(monturile); diminuarea durerilor cauzate de anumite patologii (fasciita plantara, tendinita, durerile la genunchi, la spate), cand acestea sunt secundare in cadrul biomecanicii responsabile de picioare; diminuarea simptomelor legate de artroza picioarelor; prevenirea complicatiilor legate de piciorul diabetic.
Daca vorbim despre unele recomandari privind purtarea ortezeelor, trebuie sa stiti ca inainte de a va procura orteze, e necesar sa va asigurati ca v-ati facut un examen al biomecanicii si al posturii, o analiza a mersului si a amprentelor picioarelor. Desi e normal sa simti un anumit disconfort, la inceput, fii atent la semnele pozitive si negative ale adaptarii. E posbil sa fie necesare si unele modificari ale ortezelor, pentru a va ameliora confortul si postura. Un sfat: daca purtati orteze pentru prima data, folositi-le gradat si adaptati incaltamintea; sandalele sau sabotii pot diminua efectele terapeutice ale ortezelor!