Istoria încălțămintei (1)
In general, se poate spune ca toate popoarele civilizate au purtat , in Antichitate, incaltaminte, dar nu putem nega ca, la inceput, ele au fost desculte; din acest motiv, probabil, multi eroi greci sau romani daltuiti in marmura ni se arata desculti. Chiar si filosofii greci care se imbracau diferit fata de concetatenii lor, sunt reprezentati, adesea, desculti… Dion Cassius scrie ca imparatul Caligula permitea, vara, romanilor, sa asiste desculti la jocuri, conform unui vechi obicei; exista, de asemenea, situatia cand si in salile de judecata oamenii asistau la procese, desculti. La Roma, traditional, se mergea descult cu ocazia Nudipedaliei, procesiune religioasa care se tinea la calamitati si tot cu picioarele goale femeile romane aduceau jertfe zeitei Vesta.
Putem, deci, spune ca romanii purtau, in general, incaltaminte. Cat ii priveste pe barbari, cei din tarile calde mergeau, probabil, desculti; cu toate astea, ii vedem in operele de arta pe egipteni, pe cei din Asia Mica si din Europa de Nord purtand incaltaminte… In “Viata lui Apollonius” Philostrat scrie ca acesta avea, la inceput, obiceiul de a merge descult, apoi si-ar fi facut o incaltaminte din plante. Trebuie sa intelegem ca incaltamintea lui era ceva foarte usor, un fel de talpici prinse de glezna mai mult sau mai putin strans. Prima incaltaminte pe care nevoia l-a facut pe om inventator a fost o bucata mare de piele netabacita, pe mijlocul careia statea talpa piciorului. Pielea se ridica pe margini cu niste nojite legate de glezna. “Opinca” aceasta, spun istoricii, era intalnita la barbari. In 1703, un locuitor din Poulton – Anglia a gasit o asemenea opinca foarte bine conservata si care se crede ca apartinuse vechilor bretoni.
Am putea imparti in doua incaltamintea antica: “incaltaminte deschisa”, care lasa descoperite cateva portiuni ale piciorului, numita in zilele noastre “sandale”; apoi, “incaltamintea inchisa”, care ascunde in totalitate laba piciorului si pe care o numim, astazi, “pantofi”. Statuile prezinta un numar mic de incaltaminte antica, dar mult mai generoasa din acest punct de vedere este pictura sau numismatica. In pictura, de exemplu, ni se releva uneori faptul ca personajele imbracate in purpura poarta incaltaminte din aur sau cu ormnamente aurite. Vom vedea, mai departe, cum se incaltau grecii, in Antichitate.