Mentinerea echilibrului si a sanatatii picioarelor
Picioarele susţin o funcţie esenţială pentru adaptarea la mediu, sunt studiate de ştiinţa denumită podologie, iar afecţiunile lor sunt tratate de specialistul podolog, Doctorul Picioarelor.
Prin construcţia lor foarte complexă, formate din 26 de oase, 31 de articulaţii, 29 de muşchi şi 50 de ligamente, picioarele ne permit să mergem în poziţia corectă, amortizează greutatea corpului şi ajută la menţinerea echilibrului.
În timpul unei plimbări, o persoană care poartă toc trebuie să suporte alternativ pe fiecare picior o presiune de până la 15 ori mai mare decât cea a greutătii unui elefant susţinute pe două dintre picioarele sale. Se estimează că, de-a lungul vieţii, arcurgem o distantă echivalentă cu a înconjura lumea de două ori. Sunt certitudini care ar trebui să ne pună pe gânduri ori de câte ori suferim de glezne umflate, dureri de picioare, dureri de spate, dureri lombare sau de şold etc.
În ciuda complexităţii lor structurale, funcţionarea echilibrată a picioarelor este foarte dificilă, datorită frecventelor anomalii de la nivelul lor. Specialisul podolog le diagnostichează şi le corectează prin realizarea susţinătorilor plantari şi monitorizarea purtării lor.
Multe dintre afecţiunile pe care oamenii le dezvoltă de-a lungul vieţii sunt cauzate de folosirea picioarelor în mod incorect. Podologia şi Specialistul podolog ne ajută să ne înţelegem picioarele şi să le păstrăm sănătoase. O vizită la specialistul podolog şi utilizarea de susţinători plantari, ne pot ajuta să prevenim afecţiuni precum ruptura de menisc, fractura de gleznă sau de femur, distorsiuni la nivelul picioarelor sau al coloanei, hernia discală. Susţinătorii plantari stabilizează gleznele, ceea
ce duce la diminuarea cifozei şi scoliozei.
Din păcate, toate informaţiile ştiinţifice care ne vorbesc de dureri de spate, de şolduri, de coloană, nu abordează problema aparatului osteo-locomotor în întregime, ca tot unitar, pierzând din vedere picioarele, punctul de sprijin esential pentru echilibru si stabilitate pe sol, de la care pleacă dezechilibrul şi dezorganizarea corporală.
Rolul podiatrului este sa previna sau sa corecteze deformerile si sa mentina normala mobilitatea si functionarea lor. Cere-i parerea acum – Fa-ti o programare!
Citește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.