Doctore, chiar am platfus?
Aflam, surprinsi (dar si tardiv, uneori), ca avem platfus, numai atunci cand ajungem la doctor dupa aparitia durerilor de picioare. Iar cand ni se pune diagnosticul, nu ne vine sa credem:
“Cum, doctore, chiar am picior plat?…”
Iata ca da, suferim de platfus, dereglare produsa de lipsa arcadei plantare, detectabila atunci cand ne ridicam in picioare. Piciorul plat este o deformatie osoasa congenitala sau, in anumite cazuri, se dezvolta o data cu inaintarea in varsta. In timpul mersului, presiunea indusa de gravitate si miscarea corpului pun asupra picioarelor o presiune de 3-4 ori mai mare decat greutatea individuala. Cu trecerea anilor, un dezechilibru muscular poate cauza o tulburare a boltii plantare a piciorului. O greutate excesiva sau stresul cauzat de lovirea repetata a piciorului pot determina aplatizarea sau prabusirea boltii metatarsului.
Se estimeaza ca 20 % din adulti au picior plat. Daca anumite cazuri se datoreaza ereditatii, altele au ajuns la aceasta conditie la varsta adulta. Este interesant ca, totusi, piciorul plat reprezinta o disfunctie frecventa si normala la nou nascuti si la copii. Aceasta survine deoarece tesuturile piciorului care mentin articulatiile sunt inca moi. O data cu cresterea copilului, aceste tesuturi se intaresc si formeaza o bolta, in general pe la varsta de 2-3 ani.
Majoritatea tipurilor de bolta se formeaza insa la varsta adulta. Totodata, la anumite persoane aceste bolti nu se formeaza niciodata iar partea interioara a piciorului intra in contact cu solul, atunci cand corpul sta in picioare. La persoanele a caror bolta e deja formata, imbatranirea, ranile sau boala pot deteriora tendoanele si pot duce la picior plat. Adultii pot avea picioare obosite sau dureroase si dupa ce au stat mai mult timp in picioare sau dupa practicarea unor activitati sportive. De notat ca afectiunea se poate dezvolta chiar si la un singur picior.
Majoritatea cazurilor de picior plat nu sunt dureroase si nu provoaca alte complicatii, de unde, lipsa noastra de interes. Intram in panica si mergem la doctor doar atunci cand noi sau copilul nostru simtim dureri in pulpa, sau la glezna.
Piciorul plat rigid e diagnosticat atunci cand desi pacientul sta pe varfuri, bolta plantara nu se formeaza nicicum. Daca s-a instalat durerea, e indicat sa se efectueze o serie de teste radiologice pentru a fi examinate tendoanele si osul. Dupa ce vin rezultatele, tratamentul se initiaza diferentiat. Pentru piciorul plat dureros la copil, tratamentul debuteaza prin repaus sau, uneori, prin punerea unui manson de ghips. Daca durerea nu se diminueaza, interventia chirurgicala poate fi considerata o optiune, pentru a netezi si repara tendoanele sau pentru a pune intr-o pozitie corecta articulatiile piciorului.
Cand piciorul plat nu provoaca nicio durere adultilor, sau in cazul picioarelor plate suple (bolta se formeaza doar atunci cand persoana se ridica pe varfuri) niciun tratament nu este necesar. Tot asa, nici la copil nu e necesar vreun tratament, daca acesta nu are dureri sau dificultati de mers.
Pentru a corecta durerile cauzate de piciorul plat flexibil, se poate recurge la orteze plantare sau suporti plantari in interiorul pantofului. Alte mijloace sunt odihna, aplicarea de gheata pe bolta plantara, incaltaminte specializata sau schimbarea incaltamintei pentru un confort optim. Cea mai buna metoda este eecutarea de orteze plantare pe masura. Daca insa durerea va persista, o operatie poate duce, adesea, la rezultate pozitive in materie de ameliorare a durerii si a functiilor.
Creaza-ti reflexul de a consulta un podolog. Acest obicei permite evitarea sau vindecarea a tot felul de patologii: negi plantari, bătături sau chiar unghii încarnate.
Dacă evităm întâlnirea cu specialistul, se pot declanşa complicaţii grave. Persoanele care suferă de diabet, cele vârstnice, persoanele cu afecţiuni arteriale sau cu artroza, dar si copiii şi sportivii ar trebui să consulte regulat un podolog, în medie o dată pe an.
Consulta specialistul acum – Fa-ti o rogramare!