Cum se poate trata durerea de călcâi
Simptomele apariţiei durerii de călcâi
Iniţierea unei metode de tratament împotriva durerilor de călcâi trebuie să fie întotdeauna precedată de o serie de investigaţii amănunţite, realizate de către specialistul podolog. Astfel, se vor efectua o serie de radiografii la călcâi, un examen RMN (rezonanţă magnetică nucleară) şi o tomodensitometrie (pentru a vedea densitatea substanţei din os). De asemenea, podologul va consulta cu atenţie pacientul, cu scopul de a stabili cauza durerii de călcâi. În cazul fasciitei plantare, se va lua în calcul faptul că această fascie are scopul de a menţine echilibrată talpa şi astfel este foarte importantă menajarea sa, vindecarea sau măcar ameliorarea. Se vor recomanda exerciţii fizice pentru gambă şi talpă, precum şi un tratament antiinflamator (ibuprofen, ketonal, aspirină) administrat câteva săptămâni la rând.
În formele mai avansate este recomandată o cură de corticoizi, în ciuda efectelor adverse posibile (ginecomastie-dezvoltarea sânilor la bărbaţi, acnee, obezitate, vergeturi, hirsutism-hiperpilozitate la femei). Este necesară fizioterapia, masajul, prin rularea unui tub destul de dur sub talpă. Pacientul va fi educat pentru a deprinde câteva tehnici de gimnastică medicală pe care le va aborda apoi la domiciliu. Important în tratamentul durerilor de călcâi este continuitatea, exersarea zilnică. Pantofii, dacă nu sunt de bună calitate, trebuie înlocuiţi cu unii speciali. De asemenea, se vor introduce plantari personalizaţi creaţi special de către specialistul podolog în interiorul lor pentru a reduce impactul la nivelul tălpii şi mai ales la nivelul călcâiului.
Cum se poate trata durerea de călcâi?
Activitatea fizică trebuie menţinută zilnic, dar cu schimbarea centrului de greutate. Este foarte important în tratamentul durerilor de călcâi, să se elimine cauza care a dus la apariţia fasciitei. Dacă obezitatea este prezentă, se va consulta un medic nutriţionist pentru a o combate. Scăderea ponderală poate fi esenţială, în tratamentul durerilor de călcâi, pentru că în general greutatea mare solicită oasele masiv. Platfusul va fi remediat prin gimnastică medicală corespunzătoare. Durerea de călcâi va fi înlăturată prin aceste metode, dar este foarte important să se evite reapariţia ei.
Respectarea indicaţiilor face diferenţa între o vindecare pe moment sau una pe termen lung. În ultimă instanţă, dacă tratamentele anterioare împotriva durerilor de călcâi nu şi-au arătat eficienţa, se vor aplica nişte dispozitive podologice. În cazul osteonecrozei, lipsa hrănirii osului cu sânge duce la moartea sa. În absenţa unui tratament eficace împotriva durerilor de călcâi, corect administrat şi respectat cu stricteţe de către pacient, călcâiul respectiv este compromis. Ideal ar fi ca tratamentul împotriva durerilor de călcâi să fie început înainte ca osul să aibă modificări vizibile pe radiografie, situaţie însă nu foarte des întâlnită. Adresabilitatea la medic este din pacate foarte scăzută, fapt ce întarzie cu mult diagnosticul. Tratamentul are drept scop:ameliorarea durerii de călcâi, limitarea lipsei de irigaţie cu sânge, reconstrucţia osului si articulaţia să îşi recapete mobilitatea. Medicaţia antidureroasă (ketonal) se va administra timp de trei luni, asociată cu decontracturante (mydocalm, muscalm).
Se mai folosesc substanţe vasodilatatoare. Kinetoterapia îşi găseşte locul în acest caz. Musculatura trebuie să fie întreţinută, prin diferite mişcări, active şi pasive. Nu trebuie să se opună rezistenţă mişcărilor, pentru a nu creşte presiunea intraarticulară. Dacă aceste tratamente contra durerilor de călcâi nu dau rezultate pe perioada recomandată de aplicare, este necesar un tratament chirurgical. În faza de început a bolii, cînd nu este foarte avansată, se va induce o hipervascularizaţie (se creşte irigarea cu sânge a osului pentru a completa deficitul anterior). Metoda forajului este, de asemenea, eficientă, realizându-se diferite secţiuni.
În stadiile mai târzii, când fie nu s-a început tratamentul la timp, fie el nu a avut rezultate, se realizează osteotomii-tăieturi la nivelul osului, cu scopul de a înlocui zonele afectate cu zone noi, cu structură normală. Protezarea articulaţiei este recomandată când aceasta este compromisă. Atât înainte, cât şi după operaţie, se realizează kinetoterapie.
Diagnosticarea şi începerea terapiei precoce sunt elemente foarte importante pentru ca durerea de călcâi să se vindece, pentru ca osul să redevină funcţional şi articulaţia să aibă din nou mobilitate.
Rolul podiatrului este sa previna sau sa corecteze deformerile si sa mentina normala mobilitatea si functionarea intregului corp. Cere-i parerea acum – Fa-ti o programare!
Sursa: http://www.tratament-dureri.ro/