Am picior plat? Nu știam!
Adesea, suferim nu doar pentru ca am fost victima unui accident, nici macar din cauze ereditare sau din neglijenta de a consulta, regulat, un medic. Suferim, pur si simplu, pentru ca nu stim ca suferim de o boala netratata corespunzator si la timp. picior plat
Una dintre aceste situatii, este aceea a piciorului plat. Ignoranta ii face pe unii dintre noi sa creada ca, daca pot merge, nu pot fi bolnavi de picioare. Se dovedeste, insa, ca, mai ale o data cu inaintarea in varsta, problemele piciorului plat pot afecta intreg organismul, provocand stari care duc nu doar la disfunctia membrelor inferioare dar si la maladii ale coloanei vertebrale.
Primul semn este aparitia durerilor in zona boltei plantare. Daca examinati talpa piciorului adult, remarcati, in mod obisnuit, ca partea sa centrala e curbata in sus. Aceasta e bolta plantara, numita si arcul piciorului. Ea este formata din tendoane – niste benzi elastice care leaga calcaiul de diferitele oase ale piciorului.
Piciorul si partea de jos a gambei comporta mai multe tendoane care trebuie sa lucreze impreuna pentru a mentine bolta plantara. Tendoanele reprezinta prima structura a corpului care absoarbe socurile atunci cand va ridicati in picioare si joaca, in felul acesta, rolul de “amortizor”. Cand toate tendoanele se intind simultan, se formeaza o curba moderata normala sub talpa. In caz contrar, daca intinderea nu e suficienta, cambrura este mai putin pronuntata sau chiar inexistenta. Vorbim atunci despre piciorul plat sau despre prabusirea boltilor plantare. Cum va spuneam, aceasta deformare poate antrena durerea, in special in regiunea boltii si a calcaiului.
Sunt numeroase persoanele care au picior plat fara ca acest lucru sa le cauzeze inconveniente, in timp ce altele, din contra, pot resimti urmatoarele simptome: oboseala precoce a picioarelor, umflarea talpilor, dificultate in efectuarea anumitor miscari cum ar fi aceea de a merge in varful degetelor, dureri de spate.
Durerea boltilor plantare mai poate fi provocata de alti factori, in special de un traumatism direct, o entorsa de ligamente sau de musculara, o aliniere defectuoasa piciorului, o solicitare excesiva, ca si de o rigiditate sau de o slabiciune articulara. Ranile fasciei plantare – tesutul conjunctiv care inveleste talpa – reprezinta, de asemenea, o cauza frecventa a durerii boltii plantare.
Medicii indica, in aceste cazuri, un tratament variat. In primul rand, repausul favorizeaza vindecarea spontana a tesuturilor. Aplicarea unui sac de gheata, timp de 20 de minute, ajuta la atenuarea durerii picioarelor si diminuarea umflaturilor. Administrarea de analgezice, cum ar fi ibuprofenul, poate fi benefica. Compresia suportilor boltii plantare permite, de asemenea, usurarea suferintei.
O data ce gravitatea si cauza durerii au fost stabilite, un tratament de fizioterapie va putea fi avut in vedere, insotit si de alte masuri cum ar fi cumpararea altor incaltari, a talonetelor, practicarea unor exercitii menite sa creasca forta si supletea muschilor si a articulatiilor, iar la nevoie, scaderea in greutate a corpului. Daca aveti dureri sau leziuni grave ale picioarelor, medicul ar putea sa va recomande interventia chirurgicala.
Trebuie sa consultati doctorul, obligatoriu, atunci cand durerea incepe sa va stanjeneasca activitatile cotidiene, cand constatati ca regiunea atinsa pare a fi deformata, ca e sensibila la atingere sau ca va impiedica in miscare.
Podologia este ştiinţa care are control integral asupra situaţiei posturale de la diagnostic până la crearea de plantare speciale şi alegerea de încălţăminte adecvată pentru pacienţi.
Specialistul podolog este singurul care vă urmăreşte pas cu pas de la diagnostic până la producţia protezei plantare personalizate.