Afecțiuni ale unghiilor la bebeluși
Unghiile bebelusului cresc foarte repede, cel putin in comparatie cu degetelele sale micute. La nastere, majoritatea bebelusilor au unghii lungi, iar parintii sunt adesea ingrijorati ca acestia se pot zgaria singuri pe fata. In orice caz, in primele saptamani incerca sa rezisti tentatiei de a-i taia unghiutele pentru ca acestea sunt foarte moi, iar atunci cand i le tai, exista riscul sa le tai prea adanc si sa sangereze.
Oare ne-am imaginat vreodata ca micutele unghiii de bebelus, atat de roz pot avea probleme chiar serioase? Mai departe va afla cum sa prevenim infectiile provocate de anumite bacteriile unghiilor micutilor.
Probabil ati auzit de unghiile incarnate… Oare bebelusul poate avea si el aceasta afectiune?
Se pare ca da, o unghie incarnata este una care preseaza si creste deasupra pielii, acest lucru se poate intampla la orice deget, desi cele mai frecvente cazuri s-au intalnit la degetul mare.
Piciorusul bebelusului poate fi si este posibil sa il doara, mai ales daca zona se freaca de soseta sau de incaltamintea pe care o poarta. Primul semn tipic care apare este roseata si umflarea pielii la nivelul marginii unghiei. In cazul in care o unghie este afectata, vei observa o basica care contine un fluid alb sau galben, inconjurata de o zona rosie. Daca basica se sparge, exista posibilitatea sa existe puroi. Umflarea sau roseata se pot agrava pe masura ce unghia creste.
Avand in vedere ca este vorba despre bebelusi, trebuie sa realizam ca nu le putem aplica acelasi tratament ca a unui adult. Ce trebuie sa faci? Este foarte simplu, urmareste indicatiile pas cu pas:
– inmoaie piciorusul bebelusului tau in apa (nu fierbinte) pentru 10 minute, de 2-3 ori pe zi. Majoritatea bebelusilor adora sa se stropeasca si sa se joaca cu apa, deci este posibil sa nu fie greu sa il convingi cand vine momentul baitei.
– dupa ce il scoti din baie, ai grija sa il usuci corespunzator si sa ii aplici o crema cu antibiotic pentru zona cu problema. (Pentru acordul folosirii cremei cu antibiotic te rugam consulta sfatul medicului tau pediatru!)
– nu il lasa pe bebelus sa poarte incaltaminte care i-ar agrava afectiunea, lasa-i piciorusul descoperit, mai ales cand stati in pat la caldura.
Totusi, te intrebi cum de a aparut aceasta unghie incarnata? Este simplu insa, datorita faptului ca unghiile bebelusului tau cresc foarte mult, ele tind sa se curbeze si pot patrunde in carne. Insa este posibil ca unghia incarnata sa apara si in cazul in care exista incaltaminte care-l supara si jeneaza. Ai, deci mare grija!
Prevenirea unghiilor incarnate… Oare este posibila?
Desigur, specialistii spun ca daca ai grija de unghiile bebelusului tau si le tai patrat si in mod rotund. Pentru ca micutul creste foarte repede, iti recomandam sa te asiguri ca nu ii creste piciorusul pentru a evita problemele. Totusi, ia aminte ca daca unghia reincarnata nu se vindecat dupa o saptamana de tratament ambulatoriu, e recomandat sa consulti un medic specialist, chiar si mai devreme daca observi ca zona este infectata – este posibil ca roseata sa se accentueze, iar puroiul sa se acumuleze.
Daca nu exista nicio infectie in jurul unghiei, este probabil ca medicul sa ii prescrie un antibiotic oral si de asemenea sa ii indeparteze usor unghia care deranjeaza de piele. Daca problema este severa, medicul tau iti poate recomanda un medic podolog. Podologia si specialistul podolog, doctorul picioarelor, te poate ajuta prin diagnosticarea si tratarea afectiunilor si bolilor care au ca si cauza principala defecte ale picioarelor. O vizita la specialistul podolog va arata daca bebelusul are nevoie de tratament specializat sau daca nu aveti motive de ingrijorare.
Dintre infectiile picioarelor, cele mai intalnite bacterii care pot duce la aparitia lor sunt:
– dermatofitele (ciuperca care afecteaza pielea si anexele ei);
– mucegaiul sau non-dermatofitele (afecteaza pielea si unghiile, majoritatea microorganismelor se dezvolta pe sol).
Unghiile incarnate sau unghiile taiate prea scurt se pot infecta cu astfel de bacterii. Bebelusii care transpira foarte mult la picioruse sunt mult mai expusi la infectarea cu acestea. Evitati sa il incaltati cu sosete realizate din material sintetic sau incaltaminte de cauciuc. Infectia cu ciuperci poate aparea si la expunerea excesiva la apa si detergenti. Umezeala care ramane sub unghii stimuleaza dezvoltarea bacteriilor.
Rolul podiatrului este sa previna sau sa corecteze deformerile si sa mentina normala mobilitatea si functionarea intregului corp. Cere-i parerea acum – Fa-ti o programare!
sursa: http://www.copilul.ro/