10 sfaturi pentru ingrijirea picioarelor
Daca investiti putin timp si interes in ingijirea picioarelor dumneavoastra acum, puteti preveni durerile de mai tarziu.
Cititi cele 10 tips-uri ale noastre pentru a avea grjia de picioarele dumneavoastra, plus cateva sfaturi speciale pentru persoanele peste 60 de ani.
Picioarele dumneavoastra suporta intreaga greutate a corpului, asadar problemele picioarelor pot duce foarte usor la disconfort si va pot afecta mersul. Iar acest lucru duce la durere de genunchi, sold si spate.
Vestea buna este ca ingrijirea corespunzatoare a picioarelor poate preveni majoritatea acestor probleme.
Spalati-va des piciarele
Nu mergeti la culcare fara sa va spalati picioarele. Daca lasati mizerie pe suprafata pielii, aceasta se poate irita si infecta. Spalati-va picioarele in fiecare seara cu apa si sapun.
Uscati-va picioarele bine
Uscati bine picioarele dupa ce le spalati, in special intre degete acolo unde germenii precum Piciorul de atlet se pot inmulti cu usurinta. Apoi, aplicati lotiune hidratanta pentru picioare (nu pentru corp).
Inlaturati pielea intarita
Exfoliati usor pielea intarita si bataturile cu o piatra ponce sau o pila pentru picioare in mod regulat.
Taiati-va unghiile cu grija
Intotdeauna taiati-va unghiile drept, niciodata ascutit sau mai scurt la colturi. Astfel preveniti unghiile incarnate.
Mergeti la cumparaturi pentru incaltaminte dupa amiaza
Probati pantofi noi dupa amiaza. Picioarele se umfla pe parcursul zilei si daca pantofii vi se potrivesc seara cand picioarele au cea mai mare dimensiune, puteti fi siguri ca vor fi mereu confortabili.
Reguli pentru incaltamintea pe care o purtati la serviciu
Daca trebuie sa purtati tocuri la locul de munca, purtati pantofi confortabili pana la munca si inapoi spre casa, si purtati pantofii cu toc doar la birou. De asemenea, incercati sa variati inaltimea tocului, intre jos, mediu si inalt.
Limitati timpul in care stati pe tocuri
Precum cunoscatorii, purtati pantofi cu toc sau varf ascutit doar la ocazii speciale, si mereu alegeti pantofii potritivi pentru activitatea pe care o desfasurati (asadar fara sandale cand mergeti pe munte).
Schimbati-va sosetele des pentru a evita mirosul neplacut
Schimbati-va sosetele zilnic.
Atentie la microbi in zonele publice unde va schimbati
Purtati slapi pentru a evita sa luati Picior de atlet sau veruci cand folositi facilitati publice precum dusurile de la salile de fitness, piscine sau bai de hotel.
Aveti grija cu slapii
Nu purtati slapi tot timul. Ei nu ofera suportul necesar picioarelor si pot cauza prabusirea boltei plantare sau dureri de calcai daca sunt purtati prea mult.
Sfaturi impotriva durerilor de picioare pentru persoanele peste 60 de ani
Daca aveti peste 60 de ani, picioarele devin mai importante. Varsta isi spune cuvantul: pielea se subtiaza, incheieturile se intepenesc si picioarele devin mai vulnerabile la frig.
Mai mult decat atat, podologul Emma Supple atentioneaza: „Fizic, este mai dificil pentru noi sa ne ridicam in picioare, iar scaderea acuitatii vizuale nu ajuta.”
Emma spune: „Mergeti la un specialist podolog o data la 6 luni si niciodata nu suportati durerea de picioare ca si cum ar fi normala. Picioarele nu ar trebui sa va doara.”
Creaza-ti reflexul de a consulta un podolog. Acest obicei permite evitarea sau vindecarea a tot felul de patologii: negi plantari, bătături sau chiar unghii încarnate.
Dacă evităm întâlnirea cu specialistul, se pot declanşa complicaţii grave. Persoanele care suferă de diabet, cele vârstnice, persoanele cu afecţiuni arteriale sau cu artroza, dar si copiii şi sportivii ar trebui să consulte regulat un podolog, în medie o dată pe an.
Consulta specialistul acum – Fa-ti o rogramare!