Sarcina şi picioarele sănătoase
Sarcina atrage dupa sine multe tipuri de schimbari in corpul unei femei. Multe femei se plang de aceleasi lucruri in timpul sarcinii. Una dintre aceste probleme comune, de obicei trecuta cu vederea, este durerea de picioare. Datorita cresterii naturale in greutate din timpul sarcinii, centrul de greutate al femeii este complet modificat. Acest lucru cauzeaza o schimbare a posturii pentru a sustine greutatea si cresterea presiunii exercitate asupra genunchilor si picioarelor.
Doua dintre cele mai intalnite probleme ale picioarelor femeilor insarcinate este supra-pronatia si edemul. Aceste probleme duc la durere in calcai sau in scobitura piciorului. Multe femei au crampe musculare la nivelul picioarelor si vene varicoase in timpul sarcinii. Din acest motiv, este important ca toate femeile insarcinate sa se informeze mai mult cu privire la sanatatea picioarelor in timpul sarcinii pentru ca acea perioada de 9 luni sa fie cat mai confortabila.
Cauza
Supra-pronatia si edemul sunt probleme foarte des intalnite in timpul sarcinii. Supra-pronatia, numita si platfus sau picior plat, apare cand scobitura piciorului se prabuseste din cauza greutatii pe care trebuie sa o suporte, iar picioarele se rotesc spre interior in timpul mersului. Acest lucru poate crea presiune extrema sau inflamare a zonei plantare, tesutul fibros care se intinde de la calcai spre varful piciorului. Supra-pronatia poate crea dureri in timpul mersului si poate creste presiunea exercitata asupra labei piciorului, asupra gambelor si/sau asupra spatelui. Motivul pentru care femeile insarcinate sufera de supra-pronatie este presiunea adaugata asupra corpului ca rezultat al cresterii in greutate. Supra-pronatia este des intalnita si la persoanele care au laba piciorului foarte plata si flexibila sau la persoanele supraponderale.
Edemul, descris si ca umflarea picioarelor, apare in mod normal in ultima parte a sarcinii. Edemul este cauzat de acumularea suplimentara de sange in timpul sarcinii. Uterul in crestere pune presiune pe vasele de sange din pelvis si picioare, cauzand o incetinire a circulatiei si o acumulare a sangelui in extremitatile inferioare. Cantitatea totala de apa din corp este aceeasi ca si inainte de sarcina, dar este pastrata in zone diferite. Cand picioarele sunt umflate, ele pot capata o nuanta violacee. Cateodata, surplusul de apa retinuta in timpul sarcinii este o alta cauza a umflarii picioarelor. Daca vi se umfla si fata sau mainile, ar trebui sa mergeti urgent la medic.
Tratament si preventie
Exista modalitati eficiente pentru a trata atat supra-pronatia, cat si edemul in timpul sarcinii. Supra-pronatia poate fi tratata cu plantari. Acestia trebuie sa sustina in mod eficient scobitura piciorului si zonea mediana a calcaiului pentru a corecta supra-pronatia. Incaltamintea potrivita este deasemenea importanta in tratarea supra-pronatiei. Alegeti pantofi comfortabili care ofera sustinere suplimentara si absorb socurile. Este important sa tratam supra-pronatia pentru a inlatura durerea si pentru a preveni aparitia altor probleme precum Fasciita Plantara, Pintenii calcaniei, Metatarsalgia, Tendinita si/sau monturile. Edemul de la nivelul picioarelor poate fi minimizat prin urmatoarele metode: ridicati-va picioarele cat mai des posibil. Daca trebuie sa stati asezata pentru perioade lungi de timp, puneti-va picioarele pe un scaunel pentru a le mentine ridicate. Masurati-va picioarele de cateva ori in timpul sarcinii. Probabil veti purta o marime diferita la incaltaminte. Purtati sisete fara cusaturi care nu constrang circulatia. Daca conduceti mult timp, faceti pauze dese pentru a va intinde picioarele si pentru a stimula circulatia. Faceti exercitii regulat pentru a va mentine sanatatea, mersul este cel mai bun exercitiu. Beti destula apa pentru a va mentine hidratate. Acest lucru ajuta corpul sa nu retina prea multe fluide. Urmati o dieta echilibrata si evitati mancarurile bogate in sare care poate cauza retentia apei. Umflarea este normala daca este la fel la ambele picioare. Daca umflarea nu este simetrica, acest lucru poate fi un semn al unei probleme vasculare si trebuie sa mergeti urgent la medic.
Rolul podiatrului este sa previna sau sa corecteze deformerile si sa mentina normala mobilitatea si functionarea intregului corp. Cere-i parerea acum – Fa-ti o programare!