Despre „piciorul plat fals”
Piciorul plat este o conditie frecventa a piciorului uman. Toti ne nastem cu el, dar, o data cu varsta, arcul piciorului incepe sa se formeze iar cand implinim 6 ani, curbura piciorului, numita si cambrura, e gata completata.
Piciorul plat in sine nu este o chestiune dramatica. Si nu este obligatoriu si sinonim cu necestatea de a purta orteze si cu durerea resimtita. Dimpotriva, atunci cand este simptomatic, nu putem spera ca piciorul plat sa se vindece de la sine.
Semnele si simptomele piciorului plat sunt:
durerea resimtita la degetul gros, in talpa, calcai, glezna, gamba, genunchi sau sold. Un semn obisnuit il constituie roaderea in interior a incaltamintei. Piciorul plat se recunoaste dupa surparea completa a interiorului piciorului de la calcai la talpa. Cand piciorul plat cauzeaza dureri, ele apar destul de devreme, mai ales atunci cand copilul este activ. Din contra, cand orteza este bine executata si adaptata la piciorul pentru care este destinata, piciorul plat devine, repede, o grija mai putin in viata cotidiana.
Diagnosticare
Se vorbeste, in etapa diagnosticarii, despre „piciorul plat fals” si unii se intreaba daca, si cum trebuie acesta tratat. Piciorul plat fals este un picior cu un arc longitudinal atat de sters incat, vizual, in pozitia in picioare, tot interiorul piciorului atinge solul. S-ar spune, prin urmare, ca e un picior plat!… La luarea amprentei, se vede, insa, cu usurinta, prezenta unui arc al piciorului. Prin urmare, pentru a sti exact daca avem picior plat, este absolut necesar sa consultam un podolog. Altminteri, ne putem insela usor asupra diagnosticului intrucat in ambele situatii durerile sunt aceleasi. Tot asemanatoare sunt insa si solutiile aplicate, de la plantarii personalizati, la incaltaminte adaptata pentru aceasta afectiune foarte raspandita.
Rolul podiatrului este sa previna sau sa corecteze deformerile si sa mentina normala mobilitatea si functionarea intregului corp. Cere-i parerea acum –Fa-ti o programare!