Cum tratăm Talusul Vertical?
Talus vertical este o deformare rară a piciorului care este diagnosticat în momentul naşterii. Deoarece copii se nasc cu această afecţiune este, de asemenea, cunoscută sub numele de talus vertical congenital. Aceasta este una din cauzele piciorului plat la copii nou născuţi. Un picior sau chiar ambele picioare pot fi afectate. Cu toate că nu este dureros pentru copil, în cazul în care este lăsată netratată, talusul vertical duce la handicap grav şi disconfort mai târziu în viaţă.
Rezultatul
Fără tratament, piciorul copilului tău va dezvolta pe viitor dureri şi dizabilităţi.
Cu tratament, va avea un picior stabil şi funcţional care îi va fi de ajutor în viaţă. Dacă copilul dumneavoastră nu are nicio altă afecţiune care să îi limiteze funcţionalitatea şi dezvoltarea, vă puteţi aştepta ca acesta să alerge fără dureri şi chiar să poarte pantofi normali.
Tratament
Scopul tratamentului pentru talusul vertical este să ofere copilului tău un picior funcţional, stabil şi fără durere.
Este important ca tratamentul să înceapă cât mai curând de la depistare. Dacă diformităţii îi este permis să avanseze şi copilul dumneavoastră se obişnuieşte să meargă cu un picior anormal, vor apărea şi calusuri si probleme ale pielii. Devine greu să găsiţi încălţăminte potrivită şi copilul nu va putea merge normal.
Tratament nechirurgical
Deşi cel mai comun tratamnet pentru talus vertical este operaţia, doctorul poate recomanda un tratament nechirurgical. Acesta include o serie de exerciţii de stretching pentru a creşte flexibilitatea piciorului şi de a corecta, în anumite cazuri, diformitatea. Unii doctori, de asemenea, recomandă terapia fizică pentru a întinde şi a îmbunătăţi flexibilitatea.
Tratamentul chirurgical
Dacă tratamentul conservativ nu are rezultate în corectarea problemei, doctorul poate recomanda intervenţia chirurgicală la aproxiamtiv 12 luni.
Procedura – Operaţia este efectuată pentru corectarea tuturor aspectelor diformităţii, incluzând oasele piciorului, cât şi ligamentele şi tendoanele ce susţin oasele.
În timpul operaţiei, chirurgul va pune oasele în poziţia corectă şi va folosi agrafe pentru a le fixa. Tendoanele şi ligamentele care s-au scurtat din cauza anomaliei vor fi alungite.
Recuperarea – După operaţie, chirurgul va pune o proteză pentru a ţine piciorul copilului dumneavoastră în poziţia corectă. Copilul va fi spitalizat cel puţin o noapte pentru a se avea în vedere calmarea durerilor şi monitorizarea inflamării.
După 6 săptămâni, proteza va fi înlăturată. Va fi necesară purtarea unui pantof special pentru a evita reapariţia anomaliei.
Creaza-ti reflexul de a consulta un podolog. Acest obicei permite evitarea sau vindecarea a tot felul de patologii: negi plantari, bătături sau chiar unghii încarnate.
Dacă evităm întâlnirea cu specialistul, se pot declanşa complicaţii grave. Persoanele care suferă de diabet, cele vârstnice, persoanele cu afecţiuni arteriale sau cu artroza, dar si copiii şi sportivii ar trebui să consulte regulat un podolog, în medie o dată pe an.
Consulta specialistul acum – Fa-ti o rogramare!