Cum sa mergem corect pe tocuri (partea a IIa)
Breitenberger sfatuieste femeile care deja stiu sa mearga pe tocuri sa nu le poarte zilnic. Este mai bine sa alternam purtarea pantofilor. Podologii avertizeaza femeile sa nu poarte in mod regulat pantofi cu un toc mai mare de 3 cm.
Tocurile inalte schimba mersul unei femei, spune Renee Andrea Fuhrmann, medic la Clinica de Podologie din Bad Neustadt, Germania. Acest lucru este dovedit prin studii care au analizat mersul si actiunea muschilor. “O femeie care poarta tocuri regulat – mai mult de 3 zile pe saptamana, cate o zi intreaga – vor avea probleme”.
10% dintre pacientii doamnei podolog Fuhrmann au probleme ce au aparut dupa ani de mers pe tocuri inalte. Multi se plang de platfus, monturi sau degete deformate. Tocurile inalte amplifica aceste probleme doar la picioarele care sunt predispuse sa le dezvolte.
Tocurile inalte pot cauza probleme si gambelor, genunchilor sau spatelui. Genunchiul este putin indoit cand femeile merg pe tocuri si presiunea exercitata asupra rotulei este mai mare. Afectarea rotulei poate necesita tratament din partea unui specialist podolog. Muschii spatelui sunt de asemenea suprasolicitati.
“Purtarea tocurilor inalte pentru o perioada lunga de timp duce la dureri de spate”, spune Fuhrmann. Tendonul lui Ahile si muschii gambei se scurteaza cand o femeie poarta tocuri pe perioade lungi de timp iar acest lucru cauzeaza “sindromul Cenusareasa”, adica durere in momentul purtarii unor pantofi care nu au toc.
“Am multi clienti care spun ca nu mai pot purta balerini”, spune Fuhrmann. Astfel, exercitiile pentru a intinde tendonul lui Ahile si muschii gambei sunt extrem de importante.
Pacientii tipici sunt femei de 40-50 de ani care au purtat tocuri ani de zile. De obicei, ele vor sa poarte tocuri in continuare pentru ca nu-si pot imagina viata fara tocuri.
“Trendul tocurilor inalte este foarte puternic”, spune Claudia Schultz, purtatoarea de cuvant a unei firme de incaltaminte din Germania. “Femeile au din nou dorinta de a se imbraca si incalta cat mai feminin”, spune ea.
Rolul podiatrului este sa previna sau sa corecteze deformerile si sa mentina normala mobilitatea si functionarea lor. Cere-i parerea acum – Fa-ti o programare!
sursa: http://www.smh.com.au/