Porți corect încălțămintea? 7 greșeli care deformează piciorul
Tu porți corect încălțămintea? Pantofii ne protejează picioarele de agresiuni externe, dar le pot deforma, de asemenea, dacă nu știi cum să alegi încălțămintea adaptată piciorului tău și ocaziei pentru care o folosești.
Tu porți corect încălțămintea? Greșeala #1: Porți pantofi prea mici
Dacă o pereche frumoasă de pantofi îți face cu ochiul, nu uita că trebuie să-i cumperi „pe măsura ta”. În cazul încălțămintei prea mici, primele rosături ale pielii sunt de fapt premizele pentru formarea de calusuri (piele îngroșată).
Aceste îngroșări ale pielii corespund formării unui strat cornos sau a hiperkeratozei. Datorită comprimării și frecării în pantofi, pielea reacționează prin îngroșare.
Se pot dezvolta, de asemenea, hematoame subunghiale adică (hematoame sub unghii). Degetele de la picioare, care nu au spațiu, se retrag, iar unghiile se sprijină apoi pe vârful pantofului, iar prin dubla presiune (a pantofului și a unghiei în carne) apar hematoame.
În plus față de afecțiunile pielii, pantofii prea mici pot duce la condiții dureroase. În timp, provoacă osteoartrita în articulațiile interfalangiene sau metatarsofalangiene.
Există, de asemenea, un risc de a dezvolta un hallux valgus, mai bine cunoscut sub numele de monturi. Aceasta este o abatere exagerată a degetului mare, însoțită de o zonă inflamată și umflată.
Tu porți corect încălțămintea? Greșeala #2: Preferi vârfuri ascuțite
Pantofii cu vârfuri ascuțite nu sunt recomandați pentru că pot provoca o compresie la nivelul bolții plantare și a degetelor metatarsale. Primul și ultimul deget al fiecărui picior vor fi împinse spre mijloc, iar acest lucru poate provoca pe de o parte îngroșarea pielii pe partea laterală a degetelor, iar pe de altă parte așa începe să lucreze mecanismul de formare a monturilor (halux valgus).
Renunță la acest model de încălțăminte, o faci pentru sănătatea ta!
Tu porți corect încălțămintea? Greșeala #3: Preferi tocuri mai mari de 5 cm
Da, un pantof cu toc înalt dă aspectul unui picior frumos, pentru că întinde altfel mușchii. Dar oare e suficient să ai „piciorul frumos” ca să fii sănătos? Tocurile peste 4-5 cm trebuie evitate să fie purtate toată ziua. Doar la ocazii (și, dacă e posibil, nici atunci!)
Riscul este de a dezvolta, pe lângă calusuri, și monturi, pentru ca va exista un exces de sprijin pe prima articulație metatarsofalangiană.
Dacă un toc de 2-3 cm, chiar de 4-5 cm, poate ajuta la stabilizarea corpului și ameliorarea oboselii. Purtarea tocurilor mici ajută la stabilizarea posturii, deoarece avem tendința să stăm puțin aplecați spre înainte. Însă ceea ce depășește 4-5 cm e, cum se zice în popor, „boală curată”.
Pentru a o postură stabilă și a nu ne răni picioarele, trebuie să respectăm regula treimilor: Este necesar să avem un toc care să aibă o înălțime maximă de aproximativ 1/3 din lungimea călcâiului nostru. Asta va permite călcâiului nostru să se odihnească pe minim 1/3 din suprafața lui, pentru a avea un corp odihnit și echilibru postural.
Tu porți corect încălțămintea? Greșeala #4: Porți prea mult încălțăminte de tip „confort”
Te atrage încălțămintea confortabilă vândută în magazine, cu talpă moale și flexibilă. La început va fi foarte frumos, este moale, este confortabilă. După aceea vei constata că e obositor, la mers, dându-ți senzația că înaintezi pe nisip și nu pe asfalt. Riscul principal al tălpilor excesiv de moi și de „confortabile” este paralizarea/„anestezierea” anumitor senzori ai piciorului și, astfel, apariția instabilității posturale pe termen lung.
Pentru a evita agravarea acestei stări a picioarelor noastre, primul sfat e să ajungi la un podiatru, care să te ajute să găsim încălțămintea ortopedică potrivită problemelor reale ale piciorului și care să refacă și echilibrul postural.
Tu porți corect încălțămintea? Greșeala #5: Mizezi (aproape) exclusiv pe pantoful sport
Nu doar pe terenul de sport sau în vacanță, dar și în oraș, în programul zilnic, pantofii sport câștigă treptat teren. Dacă sunt purtați zilnic, pot avea efecte negative în sensul că un pantof sport este adesea mai larg decât un pantof de oraș obișnuit. Cu cât porți mai mult pantofi sport, cu atât mai mult piciorul va profita de acel loc, astfel încât în momentul în care va trebui să treci la pantofi de oraș, piciorul va avea probleme să se obișnuiască.
Pentru a te proteja de aceste urmări nedorite, secretul este: alternanța. Să porți alternativ pantofii „de oraș” și pantofii sport, pentru a nu lăsa timp piciorului să se obișnuiască cu un spațiu mai larg.
Tu porți corect încălțămintea? Greșeala #6: Abuzezi de încălțămintea deschisă
Vara este dificil să ții picioarele „captive” în pantofi. De îndată ce crește temperatura, pe plaje și pe străzi apar sandalele, papucii, șlapii și alte modele de încălțăminte deschisp. Fii atentă, însă, cu acest tip de încălțăminte care nu țin bine călcâiul și glezna.
Dacă încălțămintea e cu toc, riscurile sunt și mai mari. Laba piciorului are tendința să alunece spre înainte, degete riscă să depășească rama încălțămintei și, atunci, simți nevoia să strângi degetele de la picioare „în gheare”, ceea ce va dezvolta în timp o deformare a lor, cu durere localizată și piele îngroșată, care pot să progreseze până la ulcerații ale pielii.
De aici nu mai e mult până la infecții osoase sau articulare.
Tu porți corect încălțămintea? Greșeala #7: Nu investești suficient în încălțăminte de calitate
Dacă în alte aspecte ale vieții mizezi pe calitate și nu pe cantitate, la fel trebuie să faci și în ce privește încălțămintea. Chiar dacă… o calci în picioare!
Mai bine achiziționezi două perechi de încălțăminte bună, decât cinci sau șase la un preț mai mic, dar care se deteriorează mai repede și, în plus, îți pot pune atât de multe probleme de sănătate. O pereche de încălțări de calitate ajunge la 200-400 lei, este drept (nu trebuie să luați ce-i mai scump, ci ce are calitatea cea mai bună), dar prețul e cât se poate de corect. Picioarele te poartă toată ziua și trebuie să ai grijă de ele.
Dacă deja ai probleme, vino și la podiatru, pentru a te ajuta să alegi nu doar încălțămintea care ți se potrivește, ci și plantarul care te însănătoșește.
Citește mai mult despre stil de viață, sfatul medicului și idei practice.
Foto: Pixabay
Sursa: www.e-sante.fr