
Ce este talusul vertical? Descriere, cauze, tratament.
Talus vertical este o deformare rară a piciorului care este diagnosticat în momentul naşterii. Deoarece copii se nasc cu această afecţiune este, de asemenea, cunoscută sub numele de talus vertical congenital. Aceasta este una din cauzele piciorului plat la copii nou născuţi. Un picior sau chiar ambele picioare pot fi afectate. Cu toate că nu este dureros pentru copil, în cazul în care este lăsată netratată, talusul vertical duce la handicap grav şi disconfort mai târziu în viaţă.
Anatomia
Talusul este un os mic care este între osul călcâiului şi cele două oase ale gambei (tibia şi peroneul). Aceste oase sunt în partea de sus şi în părţile talusului pentru a forma articulaţia gleznei. Talusul este un conector important între picior şi laba piciorului, contribuind la transferuld greutate ăeste articulaţia gleznei.
Descriere
În această afecţiune, osul talusului s-a format în poziţia greşită şi alte oase din faţa talusului s-au mutat deasupra lui. Ca rezultat, partea din faţă a piciorului se ridică şi chiar poate ajunge în faţa osului tibial. Partea de jos a piciorului este rigidă şi nu are nicio boltă.
Talusul vertical este de obicei diagnosticat la naştere dacă pe timpul sarcinii este efectuată o ecografie. Există alte deformări mult mai comune la nou-născuţi şi de aceea de multe ori talusul vertical este diagnosticat greşit, ca un picior strâmb.
Cauze
Cauza exactă a apariţiei talusului vertical încă nu este cunoscută. Numeroase cazuri de talus vertical sunt asociate cu o boală a sistemului neuromuscular sau cu alte boli, precum artrogripoza, spina bifida, neurofibromatoză. Doctorul decide dacă este cazul să efectueze teste adiţionale pentru a descoperi dacă copilul dumneavoastră are vreuna din aceste afecţiuni.
Tratament
Scopul tratamentului pentru talusul vertical este de a oferi copilului dumneavoastră cu un picior funcțional, stabil și fără durere.
Este important ca talusul vertical să fie tratat de la varste fragede. În cazul în care deformarea este predispusa progresului și copilul învață să meargă pe un picior anormal, se vor dezvolta bătături și probleme ale pielii. Ve-ti găsi cu greu pantofi care se potrivesc în mod corespunzător, iar, in timp, copilul nu va fi capabil să meargă normal.
Tratamentul nechirurgical
Cu toate ca tratamentul cel mai frecvent pentru talus vertical este o intervenție chirurgicală, medicul poate recomanda un proces de tratament nechirurgical. Aceasta include o sustinere plantara cu ajutorul plantarilor personalizati pentru a spori flexibilitatea piciorului și chiar, în unele cazuri, a corecta deformare.
Unii medici recomanda, de asemenea, seturi de exerciții fizice terapeutice pentru a întinde piciorul și pentru a îmbunătăți flexibilitatea.
Tratamentul chirurgical
În cazul în care acest tratament conservator nu are succes în corectarea problemei, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală la aproximativ 9 sau 12 luni dupa intreruperea procesului neinvaziv.
Procedură. Chirurgia reprezinta conceputul pentru corectrea tuturor aspectelor legate de deformare, inclusiv probleme cu oasele piciorului, precum și ale ligamentelor și tendoanelor care susțin oasele.
In timpul operatiei, chirurgul va pune oasele în poziția corectă și se aplică pioneze pentru a le menține. Tendoanele și ligamentele ce pot fi scurtate ca urmare a deformării, urmeaza a fi prelungite ulterior.
Recuperare chirurgicală. Dupa operatie, chirurgul va aplica un gips pentru a menține piciorul copilului în poziția corectată. Copilul va rămâne cel mai probabil în spital pentru cel putin o noapte, după aceasta intervenție chirurgicală, pentru a ajuta la controlul durerii, și pentru ca, chirurgul sa poata monitoriza cazul.
După 4, 6 săptămâni, gipsul va fi eliminat. Fasele sau pantofii speciale pot fi necesari pentru a ajuta la prevenirea sau revenirea deformarii.
Rolul podiatrului este sa previna sau sa corecteze deformerile si sa mentina normala mobilitatea si functionarea intregului corp. Cere-i parerea acum – Fa-ti o programare!
SURSA: http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=A00612