Specialistul podolog raspunde intrebarilor parintilor despre sanatatea picioarelor copiilor
In cele mai multe cazuri, altele sunt persoanele care observa ca ceva este in neregula cu copii nostri, de exemplu profesorii. In cazul de fata, parintii pot afla de la profesorul de educatie fizica sau de la un antrenor ca copilul sau are probleme cand alearga pentru ca are “picioarele in forma de X” si le este recomandat sa mearga la un specialist.
Se pot corecta picioarele in forma de X cu ajutorul plantarilor?
In primii 2 ani de viata, pozitia picioarelor se schimba datorita mersului, iar genunchii devin foarte apropiati. Apare astfel afectiunea numita valgus al genunchilor, o situatie des intalnita la copii pana in 3 ani. De la 3 la 10 ani, picioarele ajung la forma normala. In majoritatea cazurilor, anumite anomalii pot afecta picioarele, si sunt legate de nefolosirea unor instrumente ajutatoare in timpul cresterii. Daca aveti picioarele in forma de X si sunteti obez, odata ce veti ajunge la o greutate normala, picioarele isi vor reveni. Daca valgusul genunchilor nu este patologic, aceste instrumente ajutatoare iau forma sustinatorilor plantari si pot imbunatati postura, iar cu ajutorul unor exercitii corective picioarele vor reveni la pozitia normala.
Plantarii nu sunt doar niste suporturi pentru bolta plantara mai scumpe?
Bineinteles ca nu! Suporturile pentru bolta plantara sunt create pentru a o forta atunci cand stam in picioare. Se folosesc cand stam pe loc, nu cand mergem. Ele nu controleaza in niciun fel biomecanica functiilor piciorului. Picioarele fiecaruia dintre noi sunt diferite si din acest motiv este nevoie de o analiza precisa a pacientului. Cumpararea si folosirea acestor suporturi pentru bolta plantara sau a talonetelor de serie este la fel de gresita ca si cumpararea ochelarilor de vedere din farmacii, fara reteta. Este nevoie de o intelegere completa a problemelor si particularitatilor picioarelor dumneavoastra pentru a obtine rezultatele scontate.
Cum sunt fabricati plantarii?
Specialistul podolog studiaza felul in care functioneaza picioarele dumneavoastra. Studierea incheieturilor in timpul miscarii masoara gradul de dezechilibru existent in picioare. Dupa analiza, specialistul podolog decide de ce fel de plantari aveti nevoie. Atunci sunt create mulaje ale ”pozitiei neutre” a piciorului. Se ia amprenta fiecarui picior, pe rand, pentru a ajunge la pozitia corecta. Aceste mulaje sunt trimise la un laborator specializat in biomecanica pentru a crea plantarii. Tehnicieni folosesc mulajele specialistului podolog. Dupa 23 de pasi laboriosi, plantarii dumneavoastra sunt gata sa va repozitioneze laba piciorului, genunchii, soldurile, bazinul si sa va inlature durerile de spate.
Rolul podologului este sa previna sau sa corecteze deformarile si sa mentina normala mobilitatea si functionarea intregului corp. Cere-i parerea acum – Fa-ti o programare!